Susipažinome su konditerio specialybe

2016-02-03


Geriau vieną kartą pamatyti negu šimtą kartų išgirsti. Taip nusprendė dvi I b klasės gimnazistės Emilija Dilytė ir Rugilė Kančauskytė, pasišovusios iš arčiau susipažinti su konditerio ir kulinaro profesijomis. Mergaitės kartu su profesijos patarėja Sigute Stonkiene apsilankė Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriuje ir sykiu su šios mokyklos moksleiviais dalyvavo praktiniame konditerijos užsiėmime.

Prieš įžengiant į patalpą, kuriame vyko  maisto gaminimas, nuo galvos iki kojų buvome aprengtos celofaniniais chalatais, kepurėmis ir šlepetėmis ant batų. Paprašyta nusiplauti rankas. Profesijos mokytoja metodininkė Daiva Vidugirienė, kurios vadovaujami moksleiviai kepė saldųjį „Kalėdų miestelį“, viešai demonstruotą šiauliečiams, išsamiai papasakojo apie tai, ko šioje mokykloje mokosi  būsimieji virėjai ir konditeriai. Vien teorija neapsiribota: janonietėms pasiūlyta čia pat dėtis prie moksleivių gaminamo torto. Prieš tai buvo paaiškinta ir praktiškai pamokyta, kaip teisingai sudėti ingredientus, suplakti kremą, iš specialios tešlos išlankstyti rožes torto puošimui ir kitokių svarbių dalykų.

 „Maisto ruošimas turi dominti, patikti“, - sakė profesijos mokytoja,  Ji supažindino su mokine Ligita, kuri, pernai gimnaziją baigusi gerais pažymiais, bet aiškiai nežinodama, kuo nori būti, nusprendė įgyti konditerės specialybę, o toliau studijuoti Kauno technologijos universitete.

Toje pačioje patalpoje dirbantys būsimieji kulinarai demonstravo nuostabius meno kūrinius lėkštėse. Grįždamos janonietės džiaugėsi savanoriškos praktikos metu  įgyta patirtimi, o viena iš jų sakė pasitvirtinusi tai, apie ką jau mąsto maždaug porą metų: gali būti, karjerą ateityje sies su kulinarija.